piątek, 22 sierpnia 2014

MEDUZA

Przepis na to ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji "183 Nowe przepisy" str. 165.
Ciasto jest bardzo smaczne i w miarę szybko się je przygotowuję.

 

Składniki na ciasto:

 2 szklanki mąki pszennej,
6 dużych jabłek,
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
4 jajka,
1 szklanka siekanych orzechów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie ciasta:

Jabłka obrać,pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru.
Białka ubić, dodać resztę cukru,żółtka,pokrojone jabłka /z sokiem , który się wytworzy/, mąkę, orzechy,proszek do pieczenia, sodę.
Wymieszać i piec w 180 stopniach C ok. 45 minut .

Składniki na krem:

3 żółtka,
3 łyżki cukru kryształu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 puszka ananasów,
2 galaretki cytrynowe,
1 kostka masła.

Wykonanie kremu:

Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. 
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.Ja użyłam 3 szklanek wody.

Przełożenie ciasta:

Na ciasto nakładamy krem, następnie rozkładamy ananasy, na końcu zalewamy tężącą galaretką.
W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę/ ja powkładałam truskawki/.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz