Składniki na biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru kryształu,
3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli.
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli.
Wykonanie biszkoptu :
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodać cukier dalej mieszając ,na koniec żółtka i łyżeczkę soku z cytryny.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia / przesianą przez sitko/, na końcu kakao i lekko wymieszać łyżką.
3.Całość wylać na formę i piec 170-180 stopniach ok. 40 min/ ja użyłam formy 26 cm/.
Krem składniki:
2 opakowania masła roślinnego 250 g lub 1 opakowanie 500g w kubeczku
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru / można dać mniej/ 5 łyżek kakao
1 zapach rumowy lub arakowy / ja użyłam arakowy- jest pycha/
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru / można dać mniej/ 5 łyżek kakao
1 zapach rumowy lub arakowy / ja użyłam arakowy- jest pycha/
Wykonanie kremu:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo, po jednym żółtku cały czas miksując, na koniec dodajemy kakao i zapach.Całość dokładnie miksujemy.
Poncz:
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody,
6 łyżeczek cukru,
1/2 szklanki cytryny,
spirytus lub wódka wg uznania/ja dodałam 2 kieliszki likieru Amaretto +kieliszek wódki/
6 łyżeczek cukru,
1/2 szklanki cytryny,
spirytus lub wódka wg uznania/ja dodałam 2 kieliszki likieru Amaretto +kieliszek wódki/
Wykonanie ponczu:
Wszystkie składniki łączymy/możemy zmniejszyć proporcję, bo spora ilość tego wychodzi lub wykorzystać przy innym wypieku.
Dodatkowo:
powidła śliwkowe czekolada mleczna lub gorzka do posypania/ ja użyłam mlecznej/.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt podzielić na 3 równe części/najlepiej jest przygotować biszkopt dzień wcześniej ,wtedy łatwiej się kroi/, następnie nasączamy przygotowanym ponczem,smarujemy powidłami i nakładamy krem.Wierzch i boki smarujemy kremem.Na koniec posypujemy startą czekoladą i całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jest naprawdę pycha.Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz