piątek, 22 sierpnia 2014

Tort czekoladowy

  Przepis na ten tort znalazłam w internecie na pewnym blogu, wprowadziłam małe zmiany i powstała taka oto czekoladowa słodycz. Znajomi byli zachwyceni , szybko zniknął ze stołu:-) . Idealnie nadaje się na różne okazję. Ja już nie raz korzystałam z tego przepisu i na pewno jeszcze skorzystam. Najlepiej smakuję na drugi ,trzeci dzień .Zachęcam do wypróbowania , jest naprawdę pycha.


































Składniki na biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru kryształu,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli.

Wykonanie biszkoptu :

1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodać cukier dalej mieszając ,na koniec żółtka i łyżeczkę soku z cytryny.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia / przesianą przez sitko/, na końcu kakao i lekko wymieszać łyżką.
3.Całość wylać na formę i piec 170-180 stopniach ok. 40 min/ ja użyłam formy 26 cm/.

 
Krem składniki:
  2 opakowania masła roślinnego 250 g  lub 1 opakowanie 500g w kubeczku
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru / można dać mniej/
5 łyżek kakao 
1 zapach rumowy lub arakowy / ja użyłam arakowy- jest pycha/

Wykonanie kremu:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo, po jednym żółtku cały czas miksując, na koniec dodajemy kakao i zapach.Całość dokładnie miksujemy.


Poncz:
  1i 1/2 szklanki przegotowanej wody,
  6 łyżeczek cukru,
  1/2 szklanki cytryny,
  spirytus lub wódka wg uznania/ja dodałam 2 kieliszki likieru Amaretto +kieliszek wódki/

Wykonanie ponczu:

Wszystkie składniki łączymy/możemy zmniejszyć proporcję, bo spora ilość tego wychodzi lub wykorzystać  przy innym wypieku.

Dodatkowo:
 
powidła śliwkowe
czekolada mleczna lub gorzka do posypania/ ja użyłam mlecznej/.


Przełożenie ciasta:

 
  Biszkopt  podzielić na 3 równe części/najlepiej jest przygotować biszkopt dzień wcześniej ,wtedy łatwiej się kroi/, następnie nasączamy przygotowanym ponczem,smarujemy powidłami i nakładamy krem.Wierzch i boki smarujemy kremem.Na koniec posypujemy startą czekoladą i całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jest naprawdę pycha.Polecam

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz