piątek, 22 sierpnia 2014

Torcik śmietanowo- jogurtowy

Przepis na ten torcik  został przeze mnie wymyślony bardzo szybko.Powstał ze składników jakie posiadałam w domu.Nigdy nie używałam bitej śmietany w proszku do ciast,więc postanowiłam tym razem spróbować, łącząc ją z jogurtem.Dla mnie i innych osób, którzy go próbowali ''bomba''. Masa wyszła pycha,połączona z czekoladowym biszkoptem i innymi dodatkami w całości tworzy super smaczne ciacho.

Składniki na biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru kryształu,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao
 szczypta soli.

Wykonanie biszkoptu :

1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodać cukier dalej mieszając ,na koniec żółtka .
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia / przesianą przez sitko/, na końcu kakao i lekko wymieszać łyżką.
3.Całość wylać na formę i piec 170-180 stopniach ok. 40 min/ ja użyłam formy 26 cm/.

 Składniki na krem:
400 g jogurt marakuja-brzoskwinia / może być każdy inny smak jogurtu/
2 szt bitej śmietany w proszku
żelatyna-fix deserowa 
2 łyżeczki żelatyny spożywczej.

Wykonanie kremu :
Bitą śmietanę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu,następnie do ubitej śmietany dodajemy jogurt delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy żelatyne-fix / przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu/ z 2 łyżeczkami żelatyny spożywczej.Całość dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.Gdy masa będzie już gotowa wkładamy na kilka minut do lodówki, aż masa zgęstnieje.Gęstą masą smarujemy blaty biszkoptu.

 
Składniki na krem na wierzch:
Krem do tortów waniliowy 
Przygotowany wg. przepisu na opakowaniu. 

Poncz: 
2 soczki pomarańczowe w kartoniku 200 ml/można dodać trochę alkoholu , ja ten składnik pominęłam ze względu na dzieci/
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu do posmarowania pierwszego blatu biszkopta/ ja użyłam truskawkowego, ale może również być inny smak/
- 50 g startej czekolady mlecznej lub gorzkiej do posypania na wierzch.

Wykonanie:
Biszkopt dzielimy na trzy części ,każdy nasączmy soczkiem, pierwszy blat dodatkowo smarujemy dżemem i nakładamy masę jogurtową na każdy.Wierzch torciku smarujemy masą waniliową i posypujemy startą czekoladą.Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Torcik najlepiej smakuję na drugi dzień. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz